Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbilo 28 návštěvníků)

Květinkový s opravdu podrobným postupem :)

0.0
Květinkový s opravdu podrobným postupem :)

Potřebné ingredience

KORPUS OŘECHOVÝ: 8 vajec, 300 g cukru krupice, 8 lžic oleje, 160 g strouhaných ořechů, 160 g polohrubé mouky****Krém na mantinely a obmazání pod potahovku: PUDINKOVO-MÁSLOVÝ S BÍLOU ČOKOLÁDOU OD OlgaC. - 300 ml mléka, 1 smetanovovanilkový pudink, 60 g cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 100 g bílá čokoláda, 250 g másla, panák (asi 20 ml rumu)****NÁPLŇ MANDARINKOVÝ HRK HRK: 250 ml Rama Cremefine ke šlehání, 150 g husté zakysané smetany, 2 konzervy mandarinek, 1 Smetafix, 1 vanilkový Olé pudink za studena od Dr.Oetkera*****meruňková marmeláda*****rum na prokapání*****potahovací hmota Smartflex Velvet příchuť citron

Postup přípravy

Nachystám si suroviny. Hlavně vejce je dobré vytáhnout předem, aby se trochu ohřála, lépe se našlehají. Máslo na krém je potřeba také nechat aspoň hodinu venku z lednice, aby změklo. *****Formu průměr 24 cm si vyložím na dně vystřiženým kolečkem pečícího papíru. Troubu dám předehřát na 160°C.*****

KORPUS: Oddělím žloutky od bílků. Bílky dám do větší mísy a žloutky nechám ve skleničce. Do bílků přidám špetku soli a začnu šlehat. Až je našlehaný sníh tak, že se drží mísy po obrácení dnem vzhůru, přišlehám cukr a šlehám tak dlouho, dokud po ďobnutí do sněhu bříškem prstu a obrácení vzhůru sníh nedrží špičku. Pak teprve po jednom pořádně zašlehám žloutky a pak přilévám za stálého šlehání pomalu olej. Jakmile je hmota rovnoměrně prošlehaná, vypnu šlehač, vezmu drátěnou spirálovou metličku a tou opatrně zapracuju do hmoty mouku promíchanou s mletými ořechy. Těstem naplním formu a dám do předehřáté trouby péct na asi hodinu. Upečení kontroluju po asi třičtvrtě hodině tak, že bříškem prstu lehce zatlačím na povrch korpusu. Když se vzniklý důlek pružně vrátí zpátky, tak zkouším špejlí, jestli je propečený i uprostřed. Když je špejle suchá, nechám v troubě ještě asi 5 minut a pak vytáhnu. Nechám chvíli odpočinout, pak objedu kolem formy tupou starnou nože, nebo placatou plastovou stěrkou a korpus vyklopím na pečícím papírem pokrytou mřížku. Přikryju čistou utěrkou a nechám vychladnout. Je dobré upéct korpus den dopředu a po vychladnutí zabalit do igelitu. Ale dá se použít i čerstvý :)*****

KRÉM MÁSLOVO-PUDINKOVÝ S BÍLOU ČOKOLÁDOU: Do kastrolku dám ohřát část odměřeného mléka a ve zbytku rozmíchám pudinkový prášek. Stáhnu plamen, vliju do ohřátého mléka rozmíchaný pudink a za stálého míchání na mírnějším plameni ohřívám do zhoustnutí. Ještě chvíli provařím a nezapomínám míchat, jinak se nadělají hrudky. Odstavím z ohně, přisypu cukry, promíchám a nasypu nalámanou bílou čokoládu a míchám, dokud se celá nerozpustí. Přendám do misky, přikryju fólií a nechám někde bokem vychladnout. Potom našlehám změklé máslo, zvlášť prošlehám pudink a vešlehám ho do másla. Po prošlehání ještě přidám rum (nesmí být studený! Krém by se srazil...) a znovu našlehám.*****

NÁPLŇ MANDARINKOVÝ HRK HRK: Vliju do vyšší mísy šlehačku, šťávu scezenou z mandarinek, přidám zakysanou smetanu, vsypu Smetafix, Olé pudink a prošlehám el.šlehačem. Nakonec přidám zcezené mandarinky a už jen vařečkou vmíchám. Dají se i zašlehat, ale to jsou pak rozbité na drobky. Takže záleží na vlastní chuti :)*****

SESTAVENÍ DORTU: Korpus si dvakrát prokrojím. Na podložku položím arch pečicího papíru rozstřižený na čtvrtiny a poskládaný zpět s částečným přesahem přes sebe, aby se podložka zakryla. Položím na to první plát korpusu (dávám ten vrchní, aby mi jako poslední vrchní vrstva vyšel ten, co byl na dně formy, takže je rovný). Pomažu marmeládou. Pokud je moc pevná a nejde roztírat, nahřeju ji v mikrovlnce. Vezmu igelitový (ne mikrotenový) sáček, ustřihnu kousek rožku, vložím trezírovací špičku s řezaným trochu větším otvorem a oblepím izolepou, aby sáček držel a naplním máslovým krémem. Nebo mám koupené trezírovací sáčky a nemusím nic lepit :). Tímto sáčkem s krémem vytvořím na spodním plátu po obvodu mantinel, který udrží náplň uvnitř, aby pod tíhou ostatních plátů nevytékala bokem ven. Podle zamýšlené výšky náplně dělám buď jeden kruh, nebo to objedu dvakrát. Mantinel je pak vyšší. Prostor vyplním Hrk hrk krémem. Přiložím druhý plát korpusu, prokapu rumem (natáhnu si rum do stříkačky na injekce a prokapávám), nastříkám opět mantinel, vyplním Hrk hrkem a přiložím poslední plát korpusu rovnou stranou (ze dna formy) nahoru. Opět můžeme trochu prokapat rumem. Můžeme hned obmazat boky dortu a vrch zbylým máslovým krémem, nebo dát nejprve trochu ztuhnout do ledničky a obmazat potom. Tím zarovnáme nerovnosti a připravíme dort k potažení. *****

Před potažením necháme dort několik hodin pořádně vychladit. Já nechávám většinou přes noc.*****

POTAŽENÍ A DOZDOBENÍ: Den předem si nabarvím potřebné odstíny na zdobení. Je to lepší. Čerstvě nabarvená hmota je taková lepivější, ale taky se dá :) Propracuju hmotu, změřím dort, jak velký plát budu potřebovat (průměr dortu + 2x výška boku + kousek na přesah, dávám 1-2 cm). Rozválím placku na sílu asi 3 mm, podeberu oběma rukama a přehodím přes dort, Narovnám kolem dokola, aby se jakoby rozprostřel rovnoměrně. Uhladím vrch buď speciální plastovou žehličkou, nebo něčím plochým širokým hladkým. Ze začátku jsem používala cukrářskou kartu koupenou v domácích potřebách za pár korun. Pak postupně uhlazuju hranu dortu rukama a zvolna postupuju směrem dolů k patě dortu. Když se někde začne tvořit záhyb, nadzvednu potahovku a uhlazuju dál. Nakonec i boky uhladím žehličkou. Je na to pár videí na Youtube. Pak okrojím potah kolem dortu. A dokončím zdobení. Tady na tomto dortu jsou to jen tenké válečky uválené ručně, dorovnané opět tou cukrářskou kartou a nařezané na kousky a stočené do kytiček. Nalepené je to pomocí trošky slivovice a štětečkem.*****

Doufám, že můj podrobný popis někomu pomůže a dortík se díky tomu podaří a bude chutnat :)

.

.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

tafíci 6. 11. 2014, 0:51
Šel by ten hrk, hrk krém udělat s banánem? Bojím se, že banány v krémů ztmavnou.
hanys77 6. 11. 2014, 19:06
@tafíci Tak úplně asi ne. Protože základem hrkhrku je šťáva z daného kompotovaného ovoce. A kdybys banány rozmixovala a vmíchala do šlehačky ztužené vanilkovým Olé s přimíchanou zakyskou, tak by asi banánový hrkhrk vznikl, ale tipla bych, že by neměl vábnou barvu. Já jednou rozmixované banány vmíchala do tvarohového krému a bylo to takové nehezky šedé. Jinak by šlo udělat vanilkový základ ze šlehačky a zakysky a proložit banánem. Nebo možná by se dal použít banánový džus, Ten jsem někde už viděla...No chtělo by to zkusit :)
anemonka 10. 4. 2014, 15:38
(Y) (Y) (Y)
hanys77 28. 4. 2014, 21:22
@anemonka :-)jééé, díky (hello)
ariska 18. 1. 2014, 21:53
dobry den, tak jsem chtěla udelat radost sve dcerce k narozeninam po dlouhem vybirani jsem zvolila Vas dort. a moc Vam chci podekovat za podobny popis, protože jsem takovy dort dělala poprvé. Vse vyslo presne dle Vaseho popisu a dort se povedl a byla jsem prekvapena, jak moc hostum chutnal. Takze moc dekuji a preji hodne dalších takto povedenych dortu :-) (F) (F) (F) Vendula
hanys77 24. 1. 2014, 22:54
@ariska :-$ Jéjej, tak to jste udělala velikou radost i mně (L)Jsem ráda, že můj popis někomu pomohl. Takže hodně zdaru do dalšího tvoření |:o) (hello)
janymonca 19. 11. 2013, 19:26
(Y) (Y) (Y) děkuji za podrobný recept na dort....byl výborný (Y) (Y) http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=148647 je to můj druhý potahovaný :)tak není dokonalý jako ten Váš,ale chutově byl výborný (clamp)
hanys77 20. 11. 2013, 10:46
@janymonca :-$děkuju moc, jsem ráda, že chutnalo (L) A máte skvěle nakročeno, dortík máte moc krásný, nevěřila bych, že je to teprve druhý pokus :-o Takže přeji hodně zdaru do dalšího tvoření (Y)
Hanulka2 13. 7. 2013, 21:44
(Y) (Y) (Y)
hanys77 14. 7. 2013, 8:43
@Hanulka2 Děkuju (hello) (F)
kouzlo 13. 7. 2013, 13:48
jednoduchý,ale nádherný (^)
hanys77 13. 7. 2013, 20:42
@kouzlo :-)I Vám děkuju (L)
jeremy 13. 7. 2013, 13:38
(clamp) (clamp) (clamp) (clamp) |:o) (Y) (F)
hanys77 13. 7. 2013, 20:41
@jeremy :-)Děkuju (L)
Akve 22. 6. 2013, 12:15
(Y)
hanys77 22. 6. 2013, 20:07
@Akve Děkuji (hello)
033 20. 6. 2013, 7:42
popis je super schovám si ho.....šikulka (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (^) (^)
hanys77 21. 6. 2013, 11:35
@033 Děkuji, moc mě to těší (hello)
chalupnicka 19. 6. 2013, 8:33
Prima popis-skvělé (clamp) (clamp) (clamp)
hanys77 19. 6. 2013, 20:33
@chalupnicka Děkuji (hello)
holka13 17. 6. 2013, 21:46
(Y) Nááádhera! Děkuji moc za superpodrobný postup (clamp) (clamp) (clamp)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie